Дали правилно ја полните батеријата на вашиот телефон?

 1. Траење на батеријата
 2. Основни точки за полнење на батеријата на телефонот
 3. Правилното полнење на телефонот е лесно
 4. Дали треба да ја наполните батеријата на 100%
 5. Може ли да го ставам телефонот наплаќаат ноќе
 6. Брза технологија на полнење
 7. Температурата може да влијае на траење на батеријата.
 8. Многу зависи од полначот
 9. Препораки за полнење телефони
 10. Резултатот

Поради прекумерната зависност на населението, особено младите луѓе, на паметни телефони, се појави одредена номофобија - страв од неможноста да се користи таква гаџет.

Друг поврзан проблем во однос на корисен пронајдок е неговото празнење во секој момент. Без оглед на производителот на паметни телефони кои имаат развиено паметни телефони, има уште неколку решенија кои можат да останат без надополнување со недели. Покрај тоа, сè уште нема идеална батерија за мобилни телефони кои можат да издржат илјадници циклуси на полнење без губење на капацитетот. Затоа, денес прашањето е важно: како правилно да го наплаќате телефонот за да го задоволи корисник долго време со добар издржливост на батеријата.

Траење на батеријата

Траење на батеријата

Разбирливо, никој не само што го наплаќа телефонот, влијае врз автономијата. Многу зависи од специфичната батерија и нејзиниот живот. За просечен корисник, периодот на работа е ограничен на максимум 4 години. Според експертите, можно е да го продолжите времето додека набљудувате неколку корисни препораки при полнење на телефонот.

Дали знаете кој мобилен оперативен систем е најдобар во 2017 година? И ние знаеме!

Сè уште не измислиле батерии што работеле со векови. Постоечките решенија се дизајнирани за 300-500 циклуси на полнење. Експертите на "Епл" тврдат дека батериите на iPhone достигнуваат максимална стапка од 80% по 1.000 циклуси. По одредениот период, батериите ја губат можноста за долготрајно полнење. Постојат некои правила за полнење на телефони, паметни телефони, лаптопи или таблети.

Основни точки за полнење на батеријата на телефонот

Основни точки за полнење на батеријата на телефонот

Најважно е потребата целосно да се испушти батеријата пред да почне процесот на полнење. Постои такво нешто како "ефект на батерија меморија". Батериите се сеќаваат на износот на преостанатиот полнеж со провизијата - тие не се испуштаат до крај. Во овој случај, телефонот е во функционална состојба. Во случај на чести полнења од 20% до 80%, може да биде, така да се каже, "заборавот" на уредот за оние 40% кои се незадолжително.

Како да нарачате паметен телефон од Кина, за да не се оштетите?

"Ефектот на меморијата" важи за никел-метал хидрид и никел-кадмиумски батерии, кои беа инсталирани во стари мобилни телефони. Принципот нема врска со литиум-јонски (Li-ion) и литиум-полимер (Li-pol) типови на батерии. Овој тип на батерија не е способен за "губење на меморијата". Затоа, телефони со Li-ion, Li-pol (најсовремени модели) се наплаќаат често, а не целосно. Сепак, не треба да се дозволи да се испушти на нула.

Правилното полнење на телефонот е лесно

Правилното полнење на телефонот е лесно

Многумина тврдат дека литиумските батерии не треба да се наплаќаат од 0 до 100%. Кога ќе го опремите телефонот со батерија базирана на литиум, препорачливо е да го задржите полнењето на ниво од 50% (+ - 20%). Кога батеријата е повеќе од половина испразнета, се препорачува да го дополните паметен телефон или друг уред.

Најдобрата опција е да ја наполните батеријата за одреден процент неколку пати на ден. Не ја полните целосно батеријата на телефонот. Овој пристап, според многу експерти, значително ќе влијае на траењето на батеријата. Кога полнење-празнење за половина, можно е значително да влијае на работата на батеријата, зголемувајќи го времетраењето на неговата соодветност на 1.500 циклуси.

Како резултат на тоа, ако ги следите правилата, најоптимално решение е да го наполните телефонот од 40% до 80%, при што пожелно е да не се дозволи батеријата да испушти под 20%, но и да не ја пополни до 100%.

Дали треба да ја наполните батеријата на 100%

Дали треба да ја наполните батеријата на 100%

И покрај договорените правила за исклучување на целосното полнење на паметен телефон, постои исклучок проверен од многу експерти. Li-ion и Li-pol батериите на литиум бараат целосно празнење (до 0%) барем еднаш во неколку месеци.

Слушнав за новата верзија на Android 8.0 Oreo? Ги разгледавме сите негови карактеристики.

Горенаведениот метод наликува на процесот на рестартирање на компјутерот или неопходен одмор за лице во летната сезона. Позицијата се однесува на сите уреди, вклучувајќи и телефони. Таквата обука е потребна за да се калибрира електронскиот систем, кој е одговорен за точниот приказ на показателите за полнење на паметниот телефон, таблет или друг уред.

Може ли да го ставам телефонот наплаќаат ноќе

Може ли да го ставам телефонот наплаќаат ноќе

Современите паметни телефони поддржуваат технологија која го спречува протокот на енергија штом батеријата е 100% полна. Не се исклучува од мрежа ноќе, не му се заканува на вашиот омилен уред со оштетување или друга штета. Меѓутоа, за време на полнењето, вообичаено е батеријата повремено да се активира, пополнувајќи до максималното ниво. Затоа, постојано е под стрес и малку се истроши. Практикувајќи полнење во текот на ноќта со години, батеријата се истроши малку побрзо отколку во случаите кога корисникот се придржува до горенаведените правила за полнење на телефонот.

Проблемите при ноќното полнење на телефонот, најверојатно, може да бидат предизвикани од неисправниот адаптер за напојување, кабелот или самата батерија. Редовно се случуваат случаи на палење на уреди, што треба да се земат предвид при стекнување на слабоквалитетна единица за напојување или прескапа батерија. Ако забележите дека паметниот телефон се загрева за време на полнењето, не заборавајте да ги отстраните капачите, не ставајте го на места без воздушен пристап.

Брза технологија на полнење

Брза технологија на полнење

Се повеќе и повеќе паметни телефони на Андроид ја добиваат функцијата за брзо полнење, на пример, развојот на Quick Charge од Qualcomm. Самсунг уредите користат Адаптивно брзо полнење технологија. Специјалниот контролер поддржан во такви паметни телефони, поддржан од чипот, ја зголемува силата на струјата, што придонесува за брзо пополнување на батеријата.

Криви и без рамка паметни телефони: величественост или перверзија на мобилната иднина?

Модерните верзии на технологија за брзо полнење можат да полнат просечна телефонска батерија (на 3000-3500 mAh) за помалку од 1,5 часа. Дали брзото полнење е штетно за вашиот паметен телефон? Првите верзии на технологијата навистина може да ја оштетат батеријата, што доведе до нејзино рано откажување. Сепак, денес ситуацијата значително се промени. Тековните технологии најверојатно нема да му наштетат на вашиот паметен телефон. Па, ако сеуште се плашите од брзо полнење, купи редовен адаптер за напојување.

Температурата може да влијае на траење на батеријата.

Со цел да го продолжите животниот век на батеријата на вашиот телефон, избегнувајте го своето присуство во местата на сериозни падови на температурата:

 • Не оставајте на контролната табла во автомобилот, ако јулското сонце се пече надвор, не ставајте го уредот во близина на уредите за греење - вие не само што може да го "убиете" вашиот паметен телефон, туку и да предизвикате пожар.
 • На ладно, што е забележано долго време, паметниот телефон е испразнет побрзо (честопати само во вашиот џеб).

Во случај на лаптоп батерии, ладилникот може да биде спасител во текот на летото.

Многу зависи од полначот

Препорачливо е да го користите адаптерот за напојување, кој е поврзан со мобилниот телефон. Препорачливо е да се замени купувањето на висококвалитетна меморија со слични "мајчин" параметри. Евтини полначи кои би можеле да му наштетат на батеријата на уредот или да предизвикаат пожар треба да се избегнуваат.

Имајте предвид дека некои паметни телефони категорично не сакаат да бидат "пријатели" со трети лица за складирање - само оригинални модели. Постојат случаи кога не "мајчин" полначи ставаат телефони надвор од акција.

Препораки за полнење телефони

Препораки за полнење телефони

Следењето на едноставни правила може да доведе до значително зголемување на животниот век на батеријата на Вашиот уред:

 • Еднаш месечно или два, комплетно празнење на gadget.
 • Препорачливо е да ја наполните батеријата само до 80-85%.
 • Според многу експерти, подобро е да го задржите уредот на ниво на полнење од 50%.
 • Екстремно високи и ниски температури негативно влијаат врз батериите.
 • Пронаоѓањето на батерија во испразнета состојба веќе долго време е штетно за него
 • Ако имате резервна батерија, наполнете ја најмалку 50% пред да ја складирате.

Резултатот

Едноставни совети за тоа како правилно да го полните телефонот, што го разгледавме денес, може значително да го заштеди капацитетот на батеријата. Не е неопходно да се придржувате до нив по строг редослед: ништо страшно нема да се случи ако го заборавите уредот во штекерот за еден ден. Сепак, треба да избегнувате редовно надминување на батеријата. Грижете се за себе и за вашите гаџети!

Слични

Дали знаете кој мобилен оперативен систем е најдобар во 2017 година?
Како да нарачате паметен телефон од Кина, за да не се оштетите?
Oreo?
Криви и без рамка паметни телефони: величественост или перверзија на мобилната иднина?
Дали брзото полнење е штетно за вашиот паметен телефон?

Лента Новостей

Какой бесплатный антивирус для Андроид лучше
Каждый день пользователи смартфонов под управлением операционной системы «Андроид» подвергаются атакам вирусов, которых становится все больше и больше.          В современном мире количество пользователей

Скачать лучший антивирус для Android бесплатно на русском языке
С появлением большого количества приложений и сайтов под мобильную платформу Андроид возросла и опасность занести вирус на свое устройство. В лучшем случае вредоносный файл внесет незначительные изменения

Нужен ли антивирус для Android? ТОП-5 антивирусов для андроид
Здравствуйте. Коснемся такой вот интересной многим темы и хотя сомневаюсь что на данный момент подобные статьи могут попасть на верхние строки поисковых систем. Но этот сайт как личная энциклопедия для

Как узнать какая программа вызывает сбои. Что делать если компьютер тормозит, зависает, глючит.
После продолжительного использования стационарного компьютера или ноутбука на базе Windows пользователи могут столкнуться с ситуацией, когда ПК стал сильно тормозить и работает медленно. Причин торможения

Антивирус для Андроид. Какой лучше?
На сегодняшний день очень важна защита телефона не только в повседневной работе, а и в сети. Для этого создано множество антивирусов и из-за подобного разнообразия довольно сложно определится какой

Рейтинг лучших антивирусов для Андроид
Лучший антивирус для Андроид — 360 Security 360 Security — это пакет защиты для мобильной системы Android, созданный китайской компанией QIHU. Он имеет антивирусный сканер обнаружения вредоносного и опасного

Топ-5: Лучшие бесплатные антивирусы для Android (Рейтинг 2016 года)
Смартфоны и планшеты требуют защиты от вредоносного кода, в том числе вирусов, троянов и так далее. Для этого существуют платные и бесплатные антивирусы. И сегодня мы составим рейтинг пяти лучших антивирусов,

FAQ: Какой антивирус лучший для Андроид, лучшие антивирусы на Android
Огромная распространенность устройств под управлением Android поставила под угрозу безопасность пользовательских данных и денежных счетов по двум причинам. Во-первых, широкий круг пользователей привлекателен

10 лучших бесплатных антивирусов для Android
Что вы делаете, когда покупаете новый смартфон на Android? Вы можете загружать свои любимые приложения, которые часто используете. В вашем списке может быть много приложений для социальных сетей, таких

Лучший антивирус для Андроид 2017
Интернет несет в себе массу возможностей и вместе с ними большое количество опасностей. На платформе Андроид главную угрозу для смартфона представляют Трояны — вирусные программы, которые похищают личную

*/ ?>
Яндекс цитирования
Adobe Photoshop | 2D графика, 2D анимация Adobe Illustrator | графика, вектор, анимация Adobe Flash | графика, вектор, анимация Adobe Acrobat | графика, текст Adobe After Effects | графика, анимация, спецэффекты Adobe Premiere Pro | графика, анимация, спецэффекты, монтаж Sound Forge | редактирование звука и музыки ZBrush | программа для трёхмерного моделирования Autodesk Mudbox — графическая программа, для создания 3D объектов, 2D скетчей, карт неровностей, карт нормалей, карт замещения. UVLayout - приложение для создания и редактирования UV координат треxмерных объектов Autodesk 3DMax | 3D графика, 3D моделирование, 3D анимация Autodesk Maya | 3D графика, 3D моделирование, 3D анимация Cinema 4D | 3D графика, 3D моделирование, 3D анимация Blender | 3D графика, 3D моделирование, 3D анимация