Избор на напојување за лаптоп, главни карактеристики и производители

При изборот на напојување за лаптоп, треба да обрнете внимание на неговите главни карактеристики:

  • Влезен напон (110V / 220V);
  • Излезен напон (V);
  • Излезна струја (A);
  • Типот на штекерот вметнат во лаптопот.

Повеќето адаптери за напојување ги прават само неколку производители, како што се LITEON, DELTA, LiShin, AcBel и FSP. Блокови под овие брендови се најпопуларни и со висок квалитет.

Производителите на лаптопи, како по правило, само ги лепат своите налепници за напојување. Толку многу производители на лаптопи: ACER, ASUS, Toshiba, Fujitsu-Siemens, HP, Compaq, DELL, LG, IRU, ROVERBOOK, MSI.

Од ова следува дека не е секогаш потребно да се купи оригинално напојување на производителот на лаптоп, поевтино е да се купи оригиналниот производител на напојување.

За правилен избор на напојување, потребно е да се одреди излезниот напон и јачината на струјата . Овие спецификации обично се наведени на дното на тетратката.

Овие спецификации обично се наведени на дното на тетратката

Во суштина, лаптопите имаат влезен напон од 15 до 20 волти. При изборот на напонот е дозволено отстапување од 1-2 волти. При изборот на тековната сила, постои едно правило: излезната струја на единицата за напојување не треба да биде помала од потребната за лаптоп. Колку е поголема струјата на напојувањето (со ист напон), толку е посилно напојувањето. Постои мислење дека посилно снабдување со електрична енергија може да ја уништи батеријата на лаптопот, но ова е заблуда, бидејќи Законот Ом не е откажан! Посилното снабдување со енергија нема да го расипе лаптопот, додека останува целина и нема да работи на границата на своите способности. А послаба адаптер нема да го расипе лаптопот, но може да се запали. Значи треба да изберете или соодветен за напон и струја или помоќен.

Конекторите за напојување се поделени во стандардни, кои имаат два контакти (напон и нула) и третиот интелигентен излез.

Напојувањето со стандарден конектор е погодно за брендови како што се Acer, ASUS, MSI, GigaByte, ViewSonic, RoverBook, Toshiba, Fujitsu-Siemens, iRu. Конекторите на таквите единици за напојување се разликуваат во надворешниот дијаметар (главно 5 и 5.5 mm.) И внатрешен дијаметар (1.6 mm, 2 mm, 2.5 mm). При изборот на адаптерот, неопходно е конекторот за напојување точно да одговара на приклучокот за струја на лаптопот, инаку можете да го скршите конекторот за напојување на лаптопот или да изгорат ако има лош контакт. Обично напонот (+) се примени на внатрешниот контакт, и нултиот контакт (-) кон надворешниот контакт. Бидете внимателни, промената на контактите доведува до избувнување на матичната плоча на лаптопот.

Типовите за двојни контакти ги вклучуваат напојувачите на SONY и SAMSUNG , иако имаат централен пин, напонот за напојување е излезен кон него, а надворешниот контакт е нула.

Три-пински конектори главно се користат во DELL и HP производите .

Три-пински конектори главно се користат во DELL и HP производите

DELL напојувањето има три пина: + 19V, нула и информација (централен пин). Кога го поврзувате напојувањето, лаптопот ја чита својата моќ. Ако моќта на PSU е помала отколку што е потребно, лаптопот ќе го исклучи полнењето на батеријата.

HP / Compaq снабдувањето со електрична енергија го имаат истиот конектор, а централниот игла се користи за да се одреди моќта на адаптерот, но електрично овие конектори се некомпатибилни.

DELL и HP лаптопите за напојување не се компатибилни!

Постои уште една работа вреди да се обрне внимание. Сега напојување за лаптопи се продаваат речиси во продавница за леб. Различни реченици ја восхитуваат фантазијата, а имињата на производителите на компаниите го прават јазикот погрешен.

Во прилог на горенаведените карактеристики, има уште еден - КВАЛИТЕТ!

Во прилог на горенаведените карактеристики, има уште еден - КВАЛИТЕТ

Еден од нив е оригиналниот DELL, другиот не е оригинален, немаат надворешни разлики и многу е тешко за не-специјалист да го разликува оригиналот од лажни. Експертот може да го разликува оригиналното напојување од неоригиналниот во тежина и квалитет на пластика. Разликите во тежината може лесно да се објаснат со демонтирање на напојувањето.

Разликите во тежината може лесно да се објаснат со демонтирање на напојувањето

Оригиналното напојување е целосно покриено со екранот.

Оригиналното напојување е целосно покриено со екранот

Покрај тоа, не оригиналната единица за напојување има поедноставен коло, често недостасува заштитен колор и дополнителни филтри, постојат џемпери наместо елементи, а квалитетот на лемењето е едноставно изненадување.

Покрај тоа, не оригиналната единица за напојување има поедноставен коло, често недостасува заштитен колор и дополнителни филтри, постојат џемпери наместо елементи, а квалитетот на лемењето е едноставно изненадување

Што се заканува таква купувачите - ако имате среќа, тогаш ништо! Ако не е среќен, тогаш поправете го лаптопот.

Истото пополнување на многу кинески единици за напојување на непознати производители. Многу универзални единици за напојување се продаваат со куп прекинувачи за напојување, пресврт и еден куп конектори и сомнителен квалитет.

Високо квалитетни универзални напојувања произведуваат само сериозни производители: FSP, LiteOn, AcBel, Rovermate (производител FSP).

Добар напојување за лаптоп е како висококвалитетен бензин за вашиот автомобил, толку е поголем неговиот квалитет, толку е помала веројатноста да се прекине.


Лента Новостей

Скачать лучший антивирус для Android бесплатно на русском языке
С появлением большого количества приложений и сайтов под мобильную платформу Андроид возросла и опасность занести вирус на свое устройство. В лучшем случае вредоносный файл внесет незначительные изменения

Какой бесплатный антивирус для Андроид лучше
Каждый день пользователи смартфонов под управлением операционной системы «Андроид» подвергаются атакам вирусов, которых становится все больше и больше.          В современном мире количество пользователей

Нужен ли антивирус для Android? ТОП-5 антивирусов для андроид
Здравствуйте. Коснемся такой вот интересной многим темы и хотя сомневаюсь что на данный момент подобные статьи могут попасть на верхние строки поисковых систем. Но этот сайт как личная энциклопедия для

Как узнать какая программа вызывает сбои. Что делать если компьютер тормозит, зависает, глючит.
После продолжительного использования стационарного компьютера или ноутбука на базе Windows пользователи могут столкнуться с ситуацией, когда ПК стал сильно тормозить и работает медленно. Причин торможения

Антивирус для Андроид. Какой лучше?
На сегодняшний день очень важна защита телефона не только в повседневной работе, а и в сети. Для этого создано множество антивирусов и из-за подобного разнообразия довольно сложно определится какой

Рейтинг лучших антивирусов для Андроид
Лучший антивирус для Андроид — 360 Security 360 Security — это пакет защиты для мобильной системы Android, созданный китайской компанией QIHU. Он имеет антивирусный сканер обнаружения вредоносного и опасного

Топ-5: Лучшие бесплатные антивирусы для Android (Рейтинг 2016 года)
Смартфоны и планшеты требуют защиты от вредоносного кода, в том числе вирусов, троянов и так далее. Для этого существуют платные и бесплатные антивирусы. И сегодня мы составим рейтинг пяти лучших антивирусов,

FAQ: Какой антивирус лучший для Андроид, лучшие антивирусы на Android
Огромная распространенность устройств под управлением Android поставила под угрозу безопасность пользовательских данных и денежных счетов по двум причинам. Во-первых, широкий круг пользователей привлекателен

10 лучших бесплатных антивирусов для Android
Что вы делаете, когда покупаете новый смартфон на Android? Вы можете загружать свои любимые приложения, которые часто используете. В вашем списке может быть много приложений для социальных сетей, таких

Лучший антивирус для Андроид 2017
Интернет несет в себе массу возможностей и вместе с ними большое количество опасностей. На платформе Андроид главную угрозу для смартфона представляют Трояны — вирусные программы, которые похищают личную

*/ ?>
Яндекс цитирования
Adobe Photoshop | 2D графика, 2D анимация Adobe Illustrator | графика, вектор, анимация Adobe Flash | графика, вектор, анимация Adobe Acrobat | графика, текст Adobe After Effects | графика, анимация, спецэффекты Adobe Premiere Pro | графика, анимация, спецэффекты, монтаж Sound Forge | редактирование звука и музыки ZBrush | программа для трёхмерного моделирования Autodesk Mudbox — графическая программа, для создания 3D объектов, 2D скетчей, карт неровностей, карт нормалей, карт замещения. UVLayout - приложение для создания и редактирования UV координат треxмерных объектов Autodesk 3DMax | 3D графика, 3D моделирование, 3D анимация Autodesk Maya | 3D графика, 3D моделирование, 3D анимация Cinema 4D | 3D графика, 3D моделирование, 3D анимация Blender | 3D графика, 3D моделирование, 3D анимация