Каде е Bluetooth модулот во лаптопот. Како да овозможите Bluetooth или лаптоп за лаптоп на HP или проба

 1. Како да го вклучите Bluetooth на лаптоп
 2. Што да направите ако Bluetooth не е вклучено
 3. Како знаете дали ја имате оваа одлика?
 4. Како да овозможите Bluetooth со тастатура?
 5. Овозможете ја функцијата во Windows
 6. Ако Bluetooth не работи ...
 7. Како да се поврзете со другите гаџети?

И покрај фактот дека секој ден преносна опрема од потрошувачи ширум светот станува сè повеќе, не сите корисници знаат да вклучуваат Bluetooth на лаптоп и дали е вградена во лаптопот воопшто. Оваа статија ќе им каже на читателите како да утврдат дали има Bluetooth во нивниот лаптоп компјутер и како да го активираат ако поради некоја причина одбие да работи правилно.

Технологија безжичен пренос податоците наречени „Bluetooth“ во изминатите неколку години се на врвот на славата. Комуникаторите, мобилните телефони и паметните телефони кои работат со различни оперативни системи, скоро секогаш имаат интегриран Bluetooth модул во својот арсенал. Затоа, нема ништо изненадувачки во фактот дека со развојот на преносна технологија, оваа технологија се повеќе се наоѓа во лаптопите и мрежните книги. Но, понекогаш излегува дека не е така лесно да се вклучи. Да ги разгледаме најчестите проблеми со кои се соочуваат сопствениците на овие уреди.

За почеток, треба да бидете сигурни дека модулот за Bluetooth е всушност вграден во купениот лаптоп. На крајот на краиштата, понекогаш несовесни или не многу чесни продавачи велат со доверба дека „ сина заб "(Ова е начинот на кој буквално да се преведе името на оваа технологија од англиски јазик ) во преносен компјутер вграден, но всушност тој едноставно не е во лаптопот. Понекогаш ова се должи и на фактот дека производителот на уреди ги снабдува своите производи со целиот потребен софтвер, без вградување на самиот модул. Ова е направено со очекување дека доколку е потребно, корисникот ќе инсталира надворешен модул во лаптопот и ќе може веднаш да го користи без да инсталира дополнителни драјвери и програми.

Пред да треба да бидете сигурни дека тој навистина е во уредот. Направете го тоа едноставно едноставно - треба да погледнете долен панел лаптоп Ако уредот е инсталиран во лаптоп, како по правило, во оваа област производителот го црта логото на Bluetooth, потврдувајќи дека уредот го има потребниот модул. Оваа налепница е потребна за лиценцирање на вграден модул и скоро секогаш е гаранција за неговото присуство во лаптопот. Ако недостасува таква налепница, тогаш за да се заврши работата, Bluetooth треба да го добие соодветниот надворешен адаптер.

Ако сте убедени дека уредот е присутен во лаптопот, ајде да преминеме на прашањето како да го вклучите Bluetooth-от на лаптопот. Во повеќето случаи, ова се прави со користење на истиот клуч што го стартува Wi-Fi модулот. Многу е лесно да се најде - антената е скоро секогаш прикажана на ова копче. Покрај тоа, овој клуч може да се наоѓа во серија на функционални ("F1", "F2" и така натаму, изведување дополнителни функции со притискање истовремено со копчето "Fn") и прикажано во посебно копче на телото на лаптопот.

Но, како да го вклучите Bluetooth-от на лаптопот, ако откако ќе го притиснете соодветното копче, ништо не се случи? Прво, треба да бидете сигурни дека модулот ги има сите инсталирани драјвери . Ако тие не се на тврдиот диск на лаптопот, можете да се обидете да преземете и инсталирате сè што ви треба. софтвер директно од веб-страницата на производителот. Не заборавајте дека во некои модели на лаптопи, Bluetooth може да се овозможи со употреба специјална програма . По инсталацијата, можете да го најдете во фиоката - мало мени во долниот десен агол на дисплејот (многу блиску до часовникот). Но, како да го вклучите Bluetooth во лаптоп ако оваа програма не е инсталиран? Повторно, посетете ја официјалната веб-страница на производителот и преземете за вашиот лаптоп модел целиот потребен софтвер.

Сега кога знаете да вклучите Bluetooth на лаптоп, време е да пробате да се поврзете со него мобилен телефон или Bluetooth-слушалка (може да работи во режим на слушалки и микрофони) и проверете ја ефикасноста на уредот.

Bluetooth е дериват на безжична мрежа што се користи во различни дигитални уреди, уреди за пренесување и примање информации одблизу.

Испитајте ја тастатурата за лаптоп. Во многу модели, функцијата Bluetooth е вградена и производителите го ставаат копчето во живо на таблата со тастатура. Може да биде на страна или на горниот дел од панелот и да има традиционална ознака. Корпоративната икона на Bluetooth изгледа како аголна буква „Б“ со страничен крлеж и кружеше во овална. За да ја активирате функцијата Bluetooth, доволно е кратко да го притиснете ова копче. Во исто време, индикаторот треба да светне. Во исто време, во долниот десен агол ќе се појави корпоративна икона на работната површина на лаптопот и ќе се појави сигнал за вклучување на Bluetooth.


Во исто време, во долниот десен агол ќе се појави корпоративна икона на работната површина на лаптопот и ќе се појави сигнал за вклучување на Bluetooth

Ако одеднаш не го пронајдовте копчето (или не е обезбедено), можете да го вклучите користејќи го менито за софтвер на вашиот лаптоп. За да го направите ова, отворете го менито „Start“, а потоа одете во „Control Panel / Manager Manager“. Отворете ја колоната Bluetooth уреди. После тоа, прозорецот за дијалог само ќе ја овозможи функцијата и произведува потребни поставки параметри за понатамошна размена на податоци.


Во повеќето случаи, менаџерите во продавницата кога купувате лаптоп ви кажуваат дека оваа функција е присутна во моделот
Во повеќето случаи, менаџерите во продавницата кога купувате лаптоп ви кажуваат дека оваа функција е присутна во моделот. Но, всушност, зборовите понекогаш не се согласуваат со факти, а наместо Bluetooth во лаптоп има едноставна програма да се засили Wi-Fi сигнал . Затоа, внимателно погледнете ги налепниците на кутијата за лаптоп. Обично тие укажуваат на присуство на Bluetooth.

Иако технологијата не застанува, а многу безжични типови мрежни податоци се измислени денес, Bluetooth сè уште е популарен и широко користен од корисниците. Ако треба да пренесете било која датотека, слика или документ на друг уред без жици и Интернет, тогаш овој вид трансфер дефинитивно ќе ви одговара, бидејќи секој телефон, таблет или лаптоп е опремен со него. Ако немате адаптер за Bluetooth, можете да го купите во која било продавница за хардвер. Надворешниот адаптер изгледа како флеш-уред и е лесен за носење наоколу. Во овој напис, ќе научите како да го вклучите Bluetooth на лаптоп и што да направите ако не се вклучи.

Како да го вклучите Bluetooth на лаптоп

Ако вашиот лаптоп е апсолутно таму Bluetooth адаптер а неговите возачи се ажурираат, постапката ќе биде брза и не трае многу време.

Отворете ја фиоката за лаптоп, каде што повеќето од иконите се наоѓаат за брз пристап. Bluetooth е секогаш истата икона, која им е позната на сите - тоа е аголна бела буква „Б“ на сина позадина. Ако го имате, но светло црвено - безжична мрежа оневозможено

 • Почекајте неколку секунди и адаптерот ќе се вклучи. Отсега, можете да користите Bluetooth на вашиот лаптоп.


Отсега, можете да користите Bluetooth на вашиот лаптоп

Што да направите ако Bluetooth не е вклучено

Сепак, не можете да ја пронајдете саканата икона Bluetooth во послужавникот, или воопшто не сте сигурни дека има таква функција на вашиот лаптоп. За да бидете сигурни, следете го алгоритмот подолу.

 • Прво на сите, внесете го административниот сметка , бидејќи сите промени во системот можат да се направат само од него.
 • Кликнете на Start во долниот лев агол и отворете го Control Panel.


Кликнете на Start во долниот лев агол и отворете го Control Panel

 • Подреди по категорија и изберете го делот „Хардвер и звук“.


Подреди по категорија и изберете го делот „Хардвер и звук“

 • Сега кликнете на врската „Управувач со уреди“ во делот „Уреди и печатачи“. Чекајте да се отвори нов прозорец на диспечер, пред вас.


Чекајте да се отвори нов прозорец на диспечер, пред вас

 • Ова е местото каде што треба да ја пронајдете предметот „Bluetooth радио“. До него ќе биде мал триаголник. Кликнете на неа за да го проширите параметарот и да ги отворите подтомите.


Кликнете на неа за да го проширите параметарот и да ги отворите подтомите

 • Сега имате две опции за тоа што се случува: или ќе го видите името на вашиот Bluetooth радио модул, или наместо тоа ќе биде напишано „Неидентификуван уред“. Во првиот случај, сè е многу поедноставно, бидејќи можете да најдете соодветни возачи сурфајте на Интернет.
 • Во случај на недефиниран уред, кликнете со десното копче на глувчето.


Во случај на недефиниран уред, кликнете со десното копче на глувчето

 • Изберете "Ажурирај ги возачите". Автоматски, бројот на моделот ќе се најде и испрати до пребарувањето на прелистувачот.


Автоматски, бројот на моделот ќе се најде и испрати до пребарувањето на прелистувачот

 • Најлесен начин е да ги пронајдете драјверите за Bluetooth на официјалната веб-страница на производителот. Тоа е, ако имате лаптоп од HP, тогаш одите на веб-страницата на HP, ако Dell - тогаш на веб-страницата на Dell. Не обидувајте се да инсталирате драјвери на други луѓе, тоа може негативно да влијае на системот.


Не обидувајте се да инсталирате драјвери на други луѓе, тоа може негативно да влијае на системот

 • Откако ќе ги инсталирате драјверите, рестартирајте го лаптопот. После тоа, отворете ја фиоката и ќе видите дека има икона Bluetooth. Вклучете го со притискање на десното копче на глувчето.


Вклучете го со притискање на десното копче на глувчето

 • За да го оневозможите радио модулот, едноставно кликнете на иконата повторно и изберете ја ставката „Оневозможи адаптер“. Од тука е лесно да се контролира видливоста на вашиот сигнал, испраќање датотеки и други опции.


Од тука е лесно да се контролира видливоста на вашиот сигнал, испраќање датотеки и други опции

Bluetooth е одлична технологија која ви овозможува брзо пренесување на податоците помеѓу мобилните уреди. Покрај тоа, со нејзина помош можете да се поврзете на Интернет или да се поврзете периферни уреди . Затоа, многу корисници откако го купиле својот прв лаптоп компјутер се заинтересирани како да го вклучат Bluetooth на лаптоп. Во оваа статија накратко ќе разговараме за оваа технологија, како и за тоа како да го вклучите Bluetooth на вашиот лаптоп.

- Ова е безжична технологија за пренос на податоци. Првично, технологијата беше развиена од Ериксон како замена за РС-232. Подоцна, развојот на технологијата продолжи со групата компании Bluetooth Special Interest Group (Bluetooth SIG), која започна со работа во 1998 година. Во истата година првата Верзија на Bluetooth . Bluetooth подоцна стана дел од стандардот IEEE 802.15.1. Вклучено овој момент најновата верзија е Bluetooth 4.0. Оваа верзија обезбедува голема брзина трансфер на податоци со мала потрошувачка.

За да го вклучите Bluetooth на лаптоп, мора да има Bluetooth модул на вашиот уред. Затоа, пред сè, треба да бидете сигурни дека таков модул навистина постои.

Ако сте сигурни дека потребниот модул е ​​инсталиран, тогаш само треба да го вклучите Bluetooth. Bluetooth може да се вклучи на различни начини.

Во повеќето случаи, се користи еден од трите методи:

 • Вклучете го Bluetooth користејќи посебно копче. Како по правило, таквото копче се наоѓа веднаш до тастатурата;
 • Вклучете Bluetooth користејќи кратенка на тастатура. Најпопуларен начин Bluetooth вклучен . Најчесто користена комбинација на клучеви е Fn + F3;
 • Во многу ретки случаи, Bluetooth е вклучен. програмски . За да го вклучите Bluetooth, треба да кликнете со десното копче на иконата Bluetooth на лентата со задачи и да ја изберете соодветната ставка од менито;

Значи, за да го вклучите Bluetooth, прво треба да се обидете да пронајдете копче за да го вклучите веднаш до тастатурата. Ако нема такво копче, разгледајте ги иконите на самата тастатура. Можеби тие ќе ја наведат клучната комбинација што треба да ја користите за да го вклучите Bluetooth. Ако нема ознаки на тастатурата или до неа, тогаш можеби Bluetooth е вклучен програмски.


Секако, за да може Bluetooth да го вклучи лаптопот, мора да се инсталираат соодветните драјвери, во спротивно нема копчиња едноставно да работат. Затоа, ако притиснете натаму посакувано копче Но, Bluetooth не сака да се вклучи, тогаш најверојатно имате проблеми со возачот.

Возачите на Bluetooth можат да се најдат на дисковите што доаѓаа со лаптопот. Ако дисковите се изгубени, секогаш можете да ги преземате потребните двигатели од веб-страницата на производителот на лаптопите.

Bluetooth технологијата е околу 15 години. Таа отсекогаш била на побарувачка од многумина мобилни уреди , а лаптопите исто така почнаа да се опремени со специјални модули за безжични мрежи. Ваквото подобрување на лаптопот требаше да ја елиминира потребата да се користи USB кабелот често, но идејата не се зафати. Ова во најголем дел се должи на фактот дека корисниците имаат потешкотии со вклучувањето на овој модул на нивниот уред. Во оваа статија ќе разговараме за тоа како да вклучите Bluetooth на лаптоп.

Како знаете дали ја имате оваа одлика?

Не сите корисници претпоставуваат дека нивниот уред е опремен со модул Bluetooth. Обично во документацијата за лаптоп, можете да најдете информации за вграден безжични модули . Покрај тоа, на една од налепниците на новиот уред, сигурно мора да има карактеристична значка и натпис.

Може да бидете сигурни дека оваа функција е достапна со одење во „Управувач со уреди“. За да го направите ова, одете во "Мојот компјутер" и кликнете на копчето "Карактеристики на системот".

Во прозорецот што се отвора, кликнете на "Управувач со уреди".

Ако има соодветно име во списокот, тогаш можете да се сметате за среќен сопственик. мобилен компјутер со Bluetooth.

Дури и ако Bluetooth не е вграден во вашиот лаптоп, секогаш можете да купите ефтин адаптер што се поврзува преку USB.

Сакате да ги собереш добар лаптоп но вие не знаете како да го направите тоа правилно? Само учат наши.

Како да овозможите Bluetooth со тастатура?

Вклучено Bluetooth лаптопи најчесто вклучени со Wi-Fi. Ова се прави со истовремено притискање на копчето "fn" и функциското копче со сликата Wi-Fi антени . На некои модели на лаптопи, за оваа намена се прикажува специјално копче, а понекогаш дури се наоѓа и специјална лост.

Во ретки случаи, по активирање на Bluetooth со притискање на копчињата, неопходно е да се вклучи и програмски.

Овозможете ја функцијата во Windows

За да го направите ова, се враќаме во „Управувачот со уреди“ и ги наоѓаме „Bluetooth радио модулите“. Ако во паѓачкото мени ја гледаме предметата „Bluetooth модул“ со стрелата спуштена надолу, тогаш Bluetooth е оневозможен. За активирање, кликнете на десното копче на овој натпис и кликнете на "Ангажирање".

Кога Bluetooth е овозможен на Виндоус 7, тогаш во областа за известување можете да ја видите следната икона:

Преку него, доколку е потребно, можете да го оневозможите адаптерот.

Во случај на Виндоус 8, можете да го вклучите / исклучите Bluetooth со кликнување на следната патека: „Поставки“> „Промена на компјутерски поставки“> „Безжични мрежи“.

Работите се многу поедноставни со Windows 10. Во центарот за отворено известување, едноставно кликнете на иконата „Bluetooth“.

Ако Bluetooth не работи ...

Во повеќето случаи, оваа технологија одбива да работи поради недостаток на вистинските возачи . Лесно е да ги најдете на официјалната веб-страница на производителот на вашиот лаптоп. Достигнување до списокот на двигатели за вашиот модел и оперативен систем , побарајте датотеки чие име го содржи зборот „Bluetooth“, идеално со префиксот „двигател“.

Вклучување на преземената датотека, само следете ги упатствата.

Во некои случаи, Bluetooth-модулот може да се оневозможи во BIOS-от. Ова понекогаш се случува по повторно инсталирање на оперативниот систем. За да ја надминете ситуацијата, во менито на БИОС го наоѓаме „Bluetooth“ и ја гледаме вредноста. Ако има "оневозможи" - тоа е оневозможено и треба да ја поставите вредноста за "овозможување". По рестартирањето на лаптопот, системот ќе го открие новиот уред и ќе побара возачи.

Како да се поврзете со другите гаџети?

Да се ​​заврши работата со различни уреди преку Bluetooth треба да направите спарување. За да го направите ова, одете во Control Panel и кликнете на "Хардвер и звук".

Сега го наоѓаме натписот „Додавање Bluetooth уреди „И над тоа.

Willе се отвори прозорец во кој по некое време ќе бидат прикажани сите уреди со Bluetooth вклучен.

Како да овозможите Bluetooth со тастатура?
Како да се поврзете со другите гаџети?
Но, како да го вклучите Bluetooth-от на лаптопот, ако откако ќе го притиснете соодветното копче, ништо не се случи?
Како знаете дали ја имате оваа одлика?
Како да овозможите Bluetooth со тастатура?
Како да се поврзете со другите гаџети?

Лента Новостей

Какой бесплатный антивирус для Андроид лучше
Каждый день пользователи смартфонов под управлением операционной системы «Андроид» подвергаются атакам вирусов, которых становится все больше и больше.          В современном мире количество пользователей

Скачать лучший антивирус для Android бесплатно на русском языке
С появлением большого количества приложений и сайтов под мобильную платформу Андроид возросла и опасность занести вирус на свое устройство. В лучшем случае вредоносный файл внесет незначительные изменения

Нужен ли антивирус для Android? ТОП-5 антивирусов для андроид
Здравствуйте. Коснемся такой вот интересной многим темы и хотя сомневаюсь что на данный момент подобные статьи могут попасть на верхние строки поисковых систем. Но этот сайт как личная энциклопедия для

Как узнать какая программа вызывает сбои. Что делать если компьютер тормозит, зависает, глючит.
После продолжительного использования стационарного компьютера или ноутбука на базе Windows пользователи могут столкнуться с ситуацией, когда ПК стал сильно тормозить и работает медленно. Причин торможения

Антивирус для Андроид. Какой лучше?
На сегодняшний день очень важна защита телефона не только в повседневной работе, а и в сети. Для этого создано множество антивирусов и из-за подобного разнообразия довольно сложно определится какой

Рейтинг лучших антивирусов для Андроид
Лучший антивирус для Андроид — 360 Security 360 Security — это пакет защиты для мобильной системы Android, созданный китайской компанией QIHU. Он имеет антивирусный сканер обнаружения вредоносного и опасного

Топ-5: Лучшие бесплатные антивирусы для Android (Рейтинг 2016 года)
Смартфоны и планшеты требуют защиты от вредоносного кода, в том числе вирусов, троянов и так далее. Для этого существуют платные и бесплатные антивирусы. И сегодня мы составим рейтинг пяти лучших антивирусов,

FAQ: Какой антивирус лучший для Андроид, лучшие антивирусы на Android
Огромная распространенность устройств под управлением Android поставила под угрозу безопасность пользовательских данных и денежных счетов по двум причинам. Во-первых, широкий круг пользователей привлекателен

10 лучших бесплатных антивирусов для Android
Что вы делаете, когда покупаете новый смартфон на Android? Вы можете загружать свои любимые приложения, которые часто используете. В вашем списке может быть много приложений для социальных сетей, таких

Лучший антивирус для Андроид 2017
Интернет несет в себе массу возможностей и вместе с ними большое количество опасностей. На платформе Андроид главную угрозу для смартфона представляют Трояны — вирусные программы, которые похищают личную

*/ ?>
Яндекс цитирования
Adobe Photoshop | 2D графика, 2D анимация Adobe Illustrator | графика, вектор, анимация Adobe Flash | графика, вектор, анимация Adobe Acrobat | графика, текст Adobe After Effects | графика, анимация, спецэффекты Adobe Premiere Pro | графика, анимация, спецэффекты, монтаж Sound Forge | редактирование звука и музыки ZBrush | программа для трёхмерного моделирования Autodesk Mudbox — графическая программа, для создания 3D объектов, 2D скетчей, карт неровностей, карт нормалей, карт замещения. UVLayout - приложение для создания и редактирования UV координат треxмерных объектов Autodesk 3DMax | 3D графика, 3D моделирование, 3D анимация Autodesk Maya | 3D графика, 3D моделирование, 3D анимация Cinema 4D | 3D графика, 3D моделирование, 3D анимация Blender | 3D графика, 3D моделирование, 3D анимация