Како да дознаете дали видео картичката работи на лаптоп

 1. Опција 1: Визуелна инспекција
 2. Метод 2: Проверете ги перформансите во специјализиран софтвер
 3. Метод 3: Длабоко тестирање
 4. Метод 4: Проверете со стандардни алатки за Windows
 5. Интернет чек

Видео картичка е една од најважните компоненти на компјутер, која ја одредува неговата ефикасност во игри и професионални програми кои се некако поврзани со обработка на графики. Дури и за правилно прикажување на видео на веб-сајтовите потребна е барем малку повеќе или помалку модерна графичка картичка.

Дури и за правилно прикажување на видео на веб-сајтовите потребна е барем малку повеќе или помалку модерна графичка картичка

Потребата да се провери ефикасноста на видео картичката се појавува во случаи кога квалитетот на адаптерот станува под прашање или под услов да претходно сте го замениле. Валидацијата е потребна не само за откривање на дефекти, туку за оценување на можностите за изведба.

Процесот на верификација може да се подели условно на неколку типови:

 • Визуелна инспекција;
 • Проверка на карактеристиките на видео картичката во специјални програми и / или алатки;
 • Спроведување на стрес тест во посебни програми;
 • Проверка на перформансите со користење на стандардни алатки за Windows.

Тестирањето на софтверот подразбира проверка на тековните перформанси и спроведување на стрес-тестови, при што се мери перформансите на видео картичката под различни услови на оптоварување. Со анализа на добиените податоци, можете да одредите колку добро функционира видео картичката.

Тестирањето се препорачува само кога имате основи за ова. На пример, пред да инсталирате некаква тешка игра / програма која бара ресурси од графичкото јадро на компјутерот. Премногу често, не се препорачува да се изврши стрес тест на видео картичка, бидејќи тоа може негативно да влијае на неговата изведба во иднина.

Опција 1: Визуелна инспекција

Ако неодамна почнавте да забележите значителен пад во перформансите на видео картичката и фактот дека често станува многу жешко, се препорачува прво да направите визуелна инспекција за оштетување или контаминација. Се препорачува да се пристапи кон визуелно испитување во следниве случаи:

 • Во компјутерските игри и специјализирани графички програми, бубачките почнаа да се појавуваат и / или воопшто не престанаа да работат. Исто така, тие би можеле сериозно да се откажат од перформансите. Ова правило е применливо во случаи кога претходно оваа или онаа програма / игра беше лансирана и работеше без приговори;
 • Кога гледате видео во плеер на компјутер или во прелистувач, почнува да се забавува или кога ќе се појават други проблеми со неговата репродукција;
 • Честите грешки. Понекогаш или често можете да го гледате "Blue Screen of Death" ;
 • На екранот се појавуваат различни артефакти. На пример, боја барови, пиксели, темни или многу светли површини;
 • Квалитетот на графиката значително се намалува и компјутерот трае долго време да ги обработува дури и едноставните операции;
 • Ништо не се прикажува на екранот или се прикажува каша од мулти-обоени пиксели.

Овие проблеми не се секогаш поврзани со видео адаптерот. Често можат да одат заедно со него, на пример, ако конекторите, самиот екран, застарените драјвери и сл. Не функционираат. Во секој случај, се препорачува да ја проверите видео картичката за надворешно оштетување.

Во случај на лаптоп, ова ќе бара парсирање на случајот, кој може да се произведе според следните инструкции:

 1. Исклучете го лаптопот од струја. По можност извадете ја батеријата од нејзиниот случај.
 2. Отстранете го задниот поклопец. Во повеќето случаи, дизајнот ви овозможува да го отстраните со одвртување на завртките и / или отстранување на бравите. Сепак, постојат такви модели каде што нема да биде можно да се отстрани корицата без интервенција на специјалисти. За среќа, таквите модели се многу ретки.
 3. Испитајте ги "внатрешноста" на лаптопот за какви било физички дефекти, како што се гребнатини, плускавци итн. Видео чипс во лаптопите може да има поинаков изглед, но најчесто може да се идентификува со етикетата на производителот, на пример, AMD или NVIDIA.
 4. Ако за време на инспекцијата се пронајдени многу прав и остатоци во внатрешноста на случајот, се препорачува да се исчисти. Можеби тоа беше поради правот што го имаат сите проблеми.

Метод 2: Проверете ги перформансите во специјализиран софтвер

Со помош на специјализирани програми, можете да ги видите карактеристиките на видео картичката, како и да извршите примитивни тестови за неговата изведба. Размислете за интеракцијата со видео картичката на пример на програмата AIDA64. Има релативно јасен интерфејс со поддршка на рускиот јазик.

Видете исто така:
Како да се overclock на AMD Radeon графичка картичка (AMD Radeon)
Како да ја проверите видео картичката на компјутерот за перформанси?
Како да се утврди која графичка картичка е на компјутерот
Како да се overclock NVIDIA графичката картичка (Nvidia) GeForce

Прво треба да ги знаете карактеристиките на видео картичката:

 1. Извршете ја програмата и отворете ја гранката "Display" , која се наоѓа во левиот дел од прозорецот.
 2. Таму, отворете го објектот "GPU" .
 3. Во главниот дел од прозорецот ќе бидат презентирани основни информации во врска со вашата видео картичка.
 4. Во главниот дел од прозорецот ќе бидат презентирани основни информации во врска со вашата видео картичка

Како пример, можете да направите мал тест за перформансите и перформансите на видео картичката, која се нарекува "GPGU Test" :

 1. Во горниот дел од прозорецот на програмата, проширете го контекстното мени на ставката "Услуга" .
 2. Изберете ја опцијата "Тест GPGPU" .
 3. Изберете ја опцијата Тест GPGPU

 4. Прозорецот за тест ќе започне. Ако имате неколку видео картички интегрирани во лаптоп, тогаш треба да го означите оној што ќе го тестирате во моментот. Листата на видео картички се наоѓа на врвот на прозорецот.
 5. Откако ќе ја изберете саканата видео картичка, треба да кликнете на копчето "Start Benchmark" . Тестот ќе се изврши.
 6. Тестот ќе се изврши

 7. Тестирањето ќе се врши на 12 различни параметри, што ќе потрае некое време. Времето потребно за извршување на постапката ќе се разликува во зависност од карактеристиките на вашиот компјутер.
 8. Кога ќе заврши тестот, кликнете на копчето "Резултати" за да ги поставите во посебна датотека. Можно е дека параметрите со кои се врши проверката не ви кажуваат многу за што, но тие можат да бидат корисни за вработените во сервисен центар и други специјалисти ако ги посетувате.
 9. Можно е дека параметрите со кои се врши проверката не ви кажуваат многу за што, но тие можат да бидат корисни за вработените во сервисен центар и други специјалисти ако ги посетувате

Метод 3: Длабоко тестирање

Ако во претходните фази немаше проблеми со работата со видео картичка, тогаш можете да извршите длабинско тестирање. Тоа се прави повеќе за правилно да го пресметате потенцијалот на вашата видео картичка кога користите тешки програми и / или за време на нејзиниот оверклокување.
За спроведување на стрес-тестови, треба да користите специјализиран софтвер, на пример, програмата FurMark:

 1. Отворете ја програмата. Во својот интерфејс можете да ја видите моменталната температура на вашата видео картичка и кратко резиме на карактеристиките.
 2. Подолу можете да ги поставите поставките за кои ќе се изврши тестирање. На пример, може да ја поставите резолуцијата на екранот рачно или да изберете готови верзија од презентираните мемории.
 3. Откако ќе ги направите потребните поставки или ќе ги оставите стандардно, кликнете на копчето "GPU stress test" .
 4. Откако ќе ги направите потребните поставки или ќе ги оставите стандардно, кликнете на копчето GPU stress test

 5. Ќе се појави прозорец со предупредување дека на видео адаптерот ќе му се даде големо оптоварување што ќе предизвика тој да се прегрее. Кликнете на "GO!" За да започнете со тестирање.
 6. За да започнете со тестирање

 7. Процесот на тестирање може да не се појави веднаш, па чекајте да се појави за неколку секунди. Откако ќе се појави, треба да видите на екранот текстурата на прстенот, која се состои од голем број детални влакна.
 8. Суштината на овој тест е тоа што овој прстен ќе почне да се движи, при што влакната ќе ја сменат нивната позиција, со што ќе се создаде оптоварување на видео картичката и компјутерскиот процесор. За време на тестот, можете да ја следите температурата на видео картичката и некои други параметри на дното на прозорецот. Ако температурата надминува 80 степени и продолжува да расте, тестот ќе треба да се заврши со притискање на копчето ESC .
 9. Ако температурата надминува 80 степени и продолжува да расте, тестот ќе треба да се заврши со притискање на копчето ESC

Квалитетот на анимацијата на прстенот треба да се процени на квалитетот на самата видео картичка. Ако се движи во грчеви, одредени делови од него не се обработуваат, тогаш најверојатно има некои проблеми во работењето на видео картичката. Нормалното времетраење на тестот без прегревање и сериозни виси варира од 10 до 20 минути.

Метод 4: Проверете со стандардни алатки за Windows

Ако најдете очигледни проблеми за време на стрес-тестот или едноставен тест опишан во методот 2, се препорачува да го видите статусот на видео картичката со користење на стандардниот Windows алатка:

 1. Повикај ја линијата "Стартувај", користејќи комбинација на копчиња Win + R. Внесете ја командата: dxdiag

  За да го примените, притиснете Enter или "OK" .

 2. Внесете ја командата: dxdiag  За да го примените, притиснете Enter или OK

 3. Ќе се отвори дијагностичката алатка од DirectX, каде што треба да го отворите табулаторот "Екран" .
 4. Обрнете внимание на прозорецот со насловот "Забелешки" . Ако се најдат било какви проблеми, таму ќе биде прикажана соодветна порака.
 5. Ако се најдат било какви проблеми, таму ќе биде прикажана соодветна порака

Интернет чек

На некои сајтови, вклучувајќи ги и официјалните ресурси на производителите на видео картички, можете да најдете понуда за да го проверите вашиот уред преку интернет. За жал, не треба да очекуваме адекватна верификација, бидејќи во најдобар случај, ќе ви биде побарано тековниот модел на видео картичката и споредете го со способноста да се кандидира и правилно функционирање на некои игри. Сепак, видео картичката не се користи само во игри, плус фактот дека знаете дали ФИФА може да оди или не ќе нема да помогне во откривање проблеми со уредот.

Врз основа на ова, најдобро е да користите докажани комунални услуги за отстранување на проблеми и тестирање на видео картички. Онлајн услугите не се во можност да понудат соодветно решение.

Лента Новостей

Какой бесплатный антивирус для Андроид лучше
Каждый день пользователи смартфонов под управлением операционной системы «Андроид» подвергаются атакам вирусов, которых становится все больше и больше.          В современном мире количество пользователей

Скачать лучший антивирус для Android бесплатно на русском языке
С появлением большого количества приложений и сайтов под мобильную платформу Андроид возросла и опасность занести вирус на свое устройство. В лучшем случае вредоносный файл внесет незначительные изменения

Нужен ли антивирус для Android? ТОП-5 антивирусов для андроид
Здравствуйте. Коснемся такой вот интересной многим темы и хотя сомневаюсь что на данный момент подобные статьи могут попасть на верхние строки поисковых систем. Но этот сайт как личная энциклопедия для

Как узнать какая программа вызывает сбои. Что делать если компьютер тормозит, зависает, глючит.
После продолжительного использования стационарного компьютера или ноутбука на базе Windows пользователи могут столкнуться с ситуацией, когда ПК стал сильно тормозить и работает медленно. Причин торможения

Антивирус для Андроид. Какой лучше?
На сегодняшний день очень важна защита телефона не только в повседневной работе, а и в сети. Для этого создано множество антивирусов и из-за подобного разнообразия довольно сложно определится какой

Рейтинг лучших антивирусов для Андроид
Лучший антивирус для Андроид — 360 Security 360 Security — это пакет защиты для мобильной системы Android, созданный китайской компанией QIHU. Он имеет антивирусный сканер обнаружения вредоносного и опасного

Топ-5: Лучшие бесплатные антивирусы для Android (Рейтинг 2016 года)
Смартфоны и планшеты требуют защиты от вредоносного кода, в том числе вирусов, троянов и так далее. Для этого существуют платные и бесплатные антивирусы. И сегодня мы составим рейтинг пяти лучших антивирусов,

FAQ: Какой антивирус лучший для Андроид, лучшие антивирусы на Android
Огромная распространенность устройств под управлением Android поставила под угрозу безопасность пользовательских данных и денежных счетов по двум причинам. Во-первых, широкий круг пользователей привлекателен

10 лучших бесплатных антивирусов для Android
Что вы делаете, когда покупаете новый смартфон на Android? Вы можете загружать свои любимые приложения, которые часто используете. В вашем списке может быть много приложений для социальных сетей, таких

Лучший антивирус для Андроид 2017
Интернет несет в себе массу возможностей и вместе с ними большое количество опасностей. На платформе Андроид главную угрозу для смартфона представляют Трояны — вирусные программы, которые похищают личную

*/ ?>
Яндекс цитирования
Adobe Photoshop | 2D графика, 2D анимация Adobe Illustrator | графика, вектор, анимация Adobe Flash | графика, вектор, анимация Adobe Acrobat | графика, текст Adobe After Effects | графика, анимация, спецэффекты Adobe Premiere Pro | графика, анимация, спецэффекты, монтаж Sound Forge | редактирование звука и музыки ZBrush | программа для трёхмерного моделирования Autodesk Mudbox — графическая программа, для создания 3D объектов, 2D скетчей, карт неровностей, карт нормалей, карт замещения. UVLayout - приложение для создания и редактирования UV координат треxмерных объектов Autodesk 3DMax | 3D графика, 3D моделирование, 3D анимация Autodesk Maya | 3D графика, 3D моделирование, 3D анимация Cinema 4D | 3D графика, 3D моделирование, 3D анимация Blender | 3D графика, 3D моделирование, 3D анимация