Како да наплаќате лаптоп без полнење дома.

 1. Како да ја наполните лаптоп батеријата?
 2. Како да наполните лаптоп батерија без полнач?
 3. Полнење на лаптоп батеријата во автомобилот
 4. Што може да се направи?
 5. Што е резултат, можам да наплаќаат мојот лаптоп преку USB или не?
 6. Што ако нема пристап до штекерот?
 7. Како да наплаќате лаптоп без полнење дома и на теренски услови:
 8. 2. Надворешна батерија.
 9. 3. Автоматски адаптер за напојување.
 10. Која е разликата помеѓу пристаништата

Во наше време, никој нема да биде изненаден од разни мобилни електроника

Во наше време, никој нема да биде изненаден од разни мобилни електроника. И лаптопите се ширеа многу одамна и станаа придружници на многу луѓе. Ако излезете, ќе добиете лице со лаптоп во кафуле, парк, метро и др. Некои луѓе користат лаптоп за забава, други го користат за да ги научат вестите и да ја завршат работата. Многумина земаат лаптоп за работа, на одмор, на службено патување. Главната предност на лаптопот е неговата мобилност. Тој е опремен со лаптоп батерија. За да земете лаптоп со вас, треба да ја полните батеријата. И полнењето треба да се изврши правилно. Во оваа статија ќе разговараме правилно полнење лаптоп, како и како да ја полните батеријата без обичен полнач.

Сите модерни лаптопи работат или батерии. Тие одамна ги туркаа алкалните батерии како Ni─Cd и Ni─MH.


Тие одамна ги туркаа алкалните батерии како Ni─Cd и Ni─MH


Меѓу предностите на литиумските батерии се следните:

 • Висок енергетски интензитет;
 • Ниско само-празнење;
 • Нема штетни супстанции за време на производството;
 • Нема мемориски ефект;
 • Компактна големина.

Благодарение на овие предности, литиумските батерии станале доминантни во потрошувачката електроника, како и во некои преносливи инструменти. Точно, повеќето мобилни алатки се уште работат на алкални батерии. Литиум не може да ги замени, бидејќи тие не можат да обезбедат висока струја на празнење.

Лаптопите користат батерии составен од цилиндрични батериски ќелии. Можете да ги видите на сликата подолу.


Можете да ги видите на сликата подолуПросечниот животен век на литиумската батерија е 400-500 циклуси на полнење, празнење. Со време е 3─4 години. За да може батеријата целосно да го искористи својот животен век, треба да следите голем број барања за полнење. Затоа, денес ние ќе разбереме како правилно да ја наполните лаптоп батеријата.

Како да ја наполните лаптоп батеријата?

Правилниот начин за полнење на батеријата, што го претпоставте, е едноставно да го вклучите во мрежата преку стандарден адаптер за напојување. Во оперативниот систем Windows, според кој работат повеќето лаптопи, постои можност да се контролира степенот на полнење на батеријата. Исто така можете да го конфигурирате режимот на заштеда на енергија и ограничувањето на батеријата при што лаптопот ќе се исклучи. Овие поставки може да се направат во "Control Panel" -> "Power Supply".
Во системската лента има икона за батерија. Со кликнување на него, секогаш можете да го видите нивото на батеријата на лаптопот и информациите за неговата работа (од мрежата или офлајн). Што се однесува до нивото на полнење, подобро е да се задржи за литиумските батерии во опсег од 50-80%. Ова обезбедува најдолго траење на батеријата. Јасно е дека за постојано одржување на ова ниво на плаќање е невозможно. Но, правилата наведени подолу се сосема реални:

 • Не испуштајте ја батеријата пред да го исклучите лаптопот. Ако видите дека индикаторот во оперативниот систем покажува помалку од 50%, поврзете го лаптопот со мрежата;
 • Исто така, не мора постојано да го чувате лаптопот со батерија поврзана со мрежата. Ако често работите дома од штекер, извадете ја батеријата и складирајте ја одделно. Не заборавајте да го наплаќаат за околу 50─60%;
 • Периодично (еднаш на секои 3 месеци) прави лабараториска батериска калибрација. Ова е целосно полнење на лаптоп батерија и неговото последователно празнење. Овој циклус се изведува 2─3 пати. Ако нема време да ја извршите оваа постапка рачно, можете да го користите.

И уште еден совет што не се однесува на полнење, но многу важно. Не прегревајте батерија . Ако го вчитате вашиот лаптоп со ресурси-интензивни апликации и е многу жешко, купи ладилник за тоа. Инаку, топлината внатре во случајот генерирана од компонентите ќе ја загрее батеријата. Ова е многу несакано за литиумските батерии.

Како да наполните лаптоп батерија без полнач?

Постојат ситуации кога треба да ја полните лаптоп батеријата, но нема полнач со вас или сте далеку од електрични мрежи . Подолу се дадени неколку начини за полнење на лаптоп батерија без полнач.

Полнење на лаптоп батеријата во автомобилот

Овој начин на полнење на лаптоп батерија е погодна за оние кои поминуваат многу време во автомобилот. Во автомобилот нема излез, а генераторот во мрежата на бродот произведува напон од не повеќе од 14 волти. Но ситуацијата лесно може да се коригира со купување пренослив инвертер.Овие уреди се направени под запалката на цигари конвертирате го напонот во неколку опции на излезот. Идеално, земете инвертер кој може да обезбеди излезен напон од 20 волти (најпопуларните лаптопи имаат рејтинг од 19 волти). Постојат инвертори за 110 и 220 волти. Подобро е да го земете уредот со излез под приклучокот за напојување на лаптопот. Ако се наплаќа преку USB, тогаш поради моменталните ограничувања на полнењето на интерфејсот, полнењето во голема мера ќе се протега со текот на времето.

Недостатоците исто така го вклучуваат фактот дека лаптоп батеријата може да се полни преку инверторот само кога моторот работи. Тоа е, опцијата е совршена за полнење во движење.

Ако сакате да знаете како да наплаќате лаптоп преку USB - во овој случај, ќе биде важно да се запознаете со овој напис. Современите батерии ја одржуваат батеријата од просечно 2 до 7 часа, а за корисникот не е секогаш погодно - особено ако нема полнење при рака.

Во моментов, за да го наполните лаптопот, можете да користите адаптери за напојување. Тие се индивидуални за секој производ, и не е секогаш погодно да се користат. Замислете колку би било удобно да користите стандарден USB кабел, кој обично го користиме за полнење на паметни телефони. Сепак, оваа можност постои, поради што денес многу корисници се заинтересирани да наплаќаат, без користење на специјален адаптер за напојување.

Што може да се направи?

Првите производи за такви пристаништа беа измислени уште во 1994 година, а оттогаш веќе се ослободени доста голем број видови и разни верзии на USB стандардот.

Ако не ги земете во предвид модерните модели на лап-топ компјутери, кои беа објавени релативно неодамна (2015-2016 година), стандардните уреди обично се опремени со USB верзии 2.0 и 3.0, што може да помине преку моќноста на полнење, еднаква на 4,5 вати.


0, што може да помине преку моќноста на полнење, еднаква на 4,5 вати

За да може уредот да работи, тој мора да биде многу поголем - разликата лежи во дизајнерскиот модел. На пример, 30 W ќе биде доволно за стандарден netbook, и до 60 W за моќни преносни компјутери.

И како да наплаќате лаптоп без полнење преку USB во овој случај? Новиот USB 3.1 интерфејс, најчесто наречен USB Type-C, прескокнува до 100 вати. Со други зборови, тој може дури и многу моќен компјутер за да обезбеди нормално функционирање.
И како да наплаќате лаптоп без полнење преку USB во овој случај

Што е резултат, можам да наплаќаат мојот лаптоп преку USB или не?

Од погоре, заклучуваме: ако сте заинтересирани за прашањето дали е можно да наплаќате лаптоп преку USB - да, можете. Но, во овој случај, уредот задолжително треба да биде опремен со USB 3.1 интерфејс (исто така познат како USB Type-C), кој беше споменат погоре.

Ако имате какви било сомневања за тоа дали таков интерфејс е во вашиот лаптоп, доволно е само внимателно да ги испитате сите информации што се дадени во техничкиот пасош. Можете исто така да пребарувате за информации на Интернет - за ова, наведете го моделот на лаптоп во пребарувачот со додавање на зборот "карактеристики".

Ако моделот не е опремен со таква функција, постојат алтернативни методи што ќе ви овозможат да го наплаќате уредот без посебен адаптер - за следните статии ќе разговараме за нив.

Нашите најпопуларни статии за лап-топ компјутери во лап-топ компјутери: статија за популарните грешки и проблеми што доведуваат до неможноста на лаптопот да се вклучи и за причините зошто лаптопот успорува, оди и чита.

. 3622

Корисниците на лаптопите честопати имаат прашање за тоа како можете да наплаќате вашиот лаптоп ако некое лице е далеку од дома. Овој проблем е многу важен, бидејќи главната предност на корисниците на современите технологии е токму мобилноста и брзината. Полнењето на вградената батерија е наменета за два часа, не повеќе. Може да биде доволно за помалку време ако лаптопот се користи интензивно, што често се прави. Решението за овој многу итен проблем е употребата на надворешни батерии.
Денес, многу надворешни батерии се многу корисно стекнување и имаат несомнени предности. Тие вклучуваат: продолжување на животот во офлајн режим на само неколку часа, како и многу мала тежина и прифатлив дизајн. Точно, овие батерии може да се разликуваат однадвор, и пред да го купите, треба внимателно да ги проучите карактеристиките на таквите батерии, без разлика дали тие ги задоволуваат потребите на корисниците на лаптоп. Таквите батерии можат да бидат или литиум-јон или литиум-полимер.

Литиум-полимерните батерии се посовремени и освојуваат литиум-јонски батерии во такви индикатори како што се: капацитетот на полимерните батерии е поголем со мала тежина, производството на литиум-полимерни батерии е поевтино и тие се отпорни на механички (само за нив) оштетување. Тие можат да бидат сместени во било какви објекти од било која форма. Но, на ниски температури, овие литиум-полимерни батерии го губат полнежот побрзо, ова е нивна единствена слабост.

Надворешните батерии имаат дополнителни корисни функции, меѓу кои и најважните: заштита од пренапони и заштита од прегревање за време на работата. Надворешни (надворешни) батерии може да бидат одредени модели, наменети за специфични лаптопи, и тие исто така може да бидат универзални. Универзални батерии најдобро кога се купени, тие често се поевтини и погодни за производи од неколку познати брендови. Таквите надворешни батерии може да се најдат на продажба во специјализирани продавници и нарачани преку онлајн продавници. За купување надворешна батерија треба да се пристапи со сета одговорност. Ваквото "тешко" купување се прави само еднаш и подолго време. Предност треба да се даде на познати производители, а не заборавајќи да ги проучува карактеристиките на батериите.

20.09.2014

Лаптопот е значително различен од стационарните уреди - главната предност е што ако е потребно, корисникот може да го земе производот каде што е потребен и да го користи насекаде - на работа, во кафуле, на патувања итн. Во овој поглед, многумина се заинтересирани за прашањето - како да наплаќате лаптоп без полнење, што треба да се направи за да се направи ова и дали таквите акции се безбедни. Одговорете на ова прашање во детали.

Што ако нема пристап до штекерот?

И покрај фактот дека лаптопите се преносливи, тие продолжуваат со полнење за 2-9 часа - ова се просечни параметри. Некој држи лаптоп задолжен подолго, некој воопшто не се држи, работата трае 30 минути. Ајде да ги анализираме главните опции кои ви дозволуваат да го полните уредот, дури и ако полначот немате пристап.

Како да наплаќате лаптоп без полнење дома и на теренски услови:

три општи методи.

1. Пренослив електричен генератор.

Денес, во продавниците можете да најдете широк избор на различни уреди, благодарение на што можете да наплаќате електронски уреди со претворање на енергија во електрична енергија. Тие се одлична опција за услови на терен ако во блиска иднина не е предвиден пристап до излезот. Размислете за најпопуларните уреди од оваа класа:

 • мускулни и генератори на гориво;
 • соларни панели;
 • генератори на ветер.

Принципот на работа на овие уреди е идентичен: тие конвертираат различни видови на енергија, акумулираат полнење, а со помош на посебен уред пренесуваат напон на гаџетот или (во нашиот случај) на лаптопот. Таквите уреди се важни за употреба кога патуваат на места без придобивки од цивилизацијата.

2. Надворешна батерија.


Таквите уреди обично се продаваат во продавници кои нудат апарати за домаќинство Таквите уреди обично се продаваат во продавници кои нудат апарати за домаќинство. Но, овде важно е да се земе предвид една нијанса: пред да купите, осигурајте се дека таквата батерија може да се користи како полнач за лаптоп, а специјален адаптер доаѓа со производот, кој подоцна ќе го користите за да се поврзете. Ако надворешна батерија целосно наполнета, уредот веројатно може да се полни еднаш, а во некои случаи дури и два.

3. Автоматски адаптер за напојување.

Ако не знаете како да наплаќате лаптоп без полнење - за оваа намена можете да користите адаптер за автомобили. Ако имате долго патување, тогаш таков уред ќе биде многу корисен, бидејќи лесно можете да наплаќате не само вашиот лаптоп, туку и остатокот од gadgets. Исто така постои и уред, како што е авто-инверторот - одличен уред кој одговара на кој било модел на телефон, таблет, лаптоп.

Се надеваме дека, благодарение на овој напис, можете сами да одговорите на главните прашања - дали е можно да го полните лаптопот без полнење. Како што можете да видите, тоа е сосема едноставно да го направите ова, само треба да изберете опција која ќе биде оптимална и удобна за вас, која можете да ја користите во сите услови.

Што ако? Одговорот е во оваа статија на нашата веб-страница, продолжи. ? Значи не можете да живеете, следете ја врската и да дознаете како да го решите овој проблем.

Батеријата е слаба точка на кој било лаптоп. Колку е постар, толку побрзо батеријата седи. Затоа, прашањето за полнење станува поостри и поостри, и полнач не секогаш при рака. Може ли да наплаќам мојот лаптоп преку USB од друг компјутер или од надворешна PowerBank батерија? Да се ​​обидеме да го решиме ова прашање.

Ако некое прашање го поставив пред неколку години, со сигурност би одговорил дека нема, тоа е невозможно! Навистина, пред USB портата на лаптоп се користеше исклучиво за поврзување на периферните уреди. Да, можеше да се наполни телефон или таблет од него, но тој немаше спротивен ефект. За полнење на батеријата се користеше специјално напојување. Освен тоа, за секој производител честопати имаше свој, индивидуален конектор, што беше ужасно незгодно. Особено на патот.

Но, времето минува и сè се менува. На најновите модели на лаптопи, нетбуки и ultrabooks, новата USB 3.1 порта се користи за поврзување на моќ. Ова е т.н. тип C конектор. Ова е како изгледа:


Значи, благодарение на техничкиот напредок, конечно можете да ги користите USB-порти за да го наполните вашиот лаптоп.

Која е разликата помеѓу пристаништата

Факт е дека самиот USB стандард е развиен доста одамна, уште во 1994 година. И тогаш прашањето за обезбедување на чиста енергија низ овој автобус воопшто не стоеше. Во иднина, повеќе од 20 години, беа измислени доста видови на конектори на USB:


Но, сите беа обединети од фактот дека тие не можеа да обезбедат пренос на енергија од повеќе од 4,5 вати. Ако за паметен телефон или таблет е некако доволно, тогаш за лаптоп ви требаат најмалку 30, а по можност 50 или повисоко. Соодветно на тоа, полнењето на лаптопот преку USB и говор не може да биде до појавата на повеќе енергетски интензивна сорта. И стана тип В. Тоа е речиси двојно поголема од стандардната 2.0 / 3.0 порта веќе:


Од друга страна, тој може да обезбеди тековен пренос со моќност до 100 вати во двете насоки - односно на поврзаните уреди и од нив до домаќинот. Ова е сосема доволно, не само вообичаените модели, но дури и игри лаптопи. Можете да земете една или две моќни банки со вас на патот и не грижете се за фактот дека не може да има излез на рака!

А што е со сопствениците на стари модели?

За жал, тие нема да можат да го наплаќаат лаптопот преку USB портата под никакви околности. Тие едноставно не можат да го направат тоа. Како да се биде во овој случај? Купи само дополнителна батерија и го носат со тебе. Па, или пак, заштедите пари за да купите нов мобилен компјутер. Можете да се расправате - нема да добиете доволно пари за ова! Но, ако вашата работа зависи од тоа, тогаш можеби има смисла да се инвестира? Ти одлучуваш! Среќно!

Како да ја наполните лаптоп батеријата?
Како да наполните лаптоп батерија без полнач?
Што е резултат, можам да наплаќаат мојот лаптоп преку USB или не?
Што ако нема пристап до штекерот?
Како да ја наполните лаптоп батеријата?
Како да наполните лаптоп батерија без полнач?
Што може да се направи?
И како да наплаќате лаптоп без полнење преку USB во овој случај?
Што е резултат, можам да наплаќаат мојот лаптоп преку USB или не?
Што ако нема пристап до штекерот?

Лента Новостей

Скачать лучший антивирус для Android бесплатно на русском языке
С появлением большого количества приложений и сайтов под мобильную платформу Андроид возросла и опасность занести вирус на свое устройство. В лучшем случае вредоносный файл внесет незначительные изменения

Какой бесплатный антивирус для Андроид лучше
Каждый день пользователи смартфонов под управлением операционной системы «Андроид» подвергаются атакам вирусов, которых становится все больше и больше.          В современном мире количество пользователей

Нужен ли антивирус для Android? ТОП-5 антивирусов для андроид
Здравствуйте. Коснемся такой вот интересной многим темы и хотя сомневаюсь что на данный момент подобные статьи могут попасть на верхние строки поисковых систем. Но этот сайт как личная энциклопедия для

Как узнать какая программа вызывает сбои. Что делать если компьютер тормозит, зависает, глючит.
После продолжительного использования стационарного компьютера или ноутбука на базе Windows пользователи могут столкнуться с ситуацией, когда ПК стал сильно тормозить и работает медленно. Причин торможения

Антивирус для Андроид. Какой лучше?
На сегодняшний день очень важна защита телефона не только в повседневной работе, а и в сети. Для этого создано множество антивирусов и из-за подобного разнообразия довольно сложно определится какой

Рейтинг лучших антивирусов для Андроид
Лучший антивирус для Андроид — 360 Security 360 Security — это пакет защиты для мобильной системы Android, созданный китайской компанией QIHU. Он имеет антивирусный сканер обнаружения вредоносного и опасного

Топ-5: Лучшие бесплатные антивирусы для Android (Рейтинг 2016 года)
Смартфоны и планшеты требуют защиты от вредоносного кода, в том числе вирусов, троянов и так далее. Для этого существуют платные и бесплатные антивирусы. И сегодня мы составим рейтинг пяти лучших антивирусов,

FAQ: Какой антивирус лучший для Андроид, лучшие антивирусы на Android
Огромная распространенность устройств под управлением Android поставила под угрозу безопасность пользовательских данных и денежных счетов по двум причинам. Во-первых, широкий круг пользователей привлекателен

10 лучших бесплатных антивирусов для Android
Что вы делаете, когда покупаете новый смартфон на Android? Вы можете загружать свои любимые приложения, которые часто используете. В вашем списке может быть много приложений для социальных сетей, таких

Лучший антивирус для Андроид 2017
Интернет несет в себе массу возможностей и вместе с ними большое количество опасностей. На платформе Андроид главную угрозу для смартфона представляют Трояны — вирусные программы, которые похищают личную

*/ ?>
Яндекс цитирования
Adobe Photoshop | 2D графика, 2D анимация Adobe Illustrator | графика, вектор, анимация Adobe Flash | графика, вектор, анимация Adobe Acrobat | графика, текст Adobe After Effects | графика, анимация, спецэффекты Adobe Premiere Pro | графика, анимация, спецэффекты, монтаж Sound Forge | редактирование звука и музыки ZBrush | программа для трёхмерного моделирования Autodesk Mudbox — графическая программа, для создания 3D объектов, 2D скетчей, карт неровностей, карт нормалей, карт замещения. UVLayout - приложение для создания и редактирования UV координат треxмерных объектов Autodesk 3DMax | 3D графика, 3D моделирование, 3D анимация Autodesk Maya | 3D графика, 3D моделирование, 3D анимация Cinema 4D | 3D графика, 3D моделирование, 3D анимация Blender | 3D графика, 3D моделирование, 3D анимация