Журнал «BBQ»: Архів

Адреси кулінарних блогерів

апетитне чтиво

апетитне чтиво

Інтернет-щоденники, або в просторіччі блоги, не веде сьогодні тільки просвітлений до відмови від світу. Свій web-щоденник є навіть у Президента РФ. Блоги - це продовження реальному житті окремої людини в Інтернеті. А світ блогів - зріз і дзеркало життя як такого, тому в ньому, як і в житті, можна знайти абсолютно все. І кулінарні блоги тут не виняток.
Про смаки сперечаються
З їжею росіяни, на щастя, стикаються щодня і не по одному разу. Але, на жаль, в масі своїй люди харчуються наспіх, не замислюючись про якість продуктів і не піклуючись про гастрономічні тонкощі. При цьому не те щоб людина харчується зовсім не турбувався про смакової складової процесу. Просто багато хто із задоволенням обідають в «Макдоналдсі», вважають ласощами Ларькова фастфуд, а вечеряють - розігріваючи будинку в мікрохвильових печах заморожені овочі і сосиски в целофані, і їм комфортно - звикли.
Регулярно поповнюється каталог кулінарних ком'юніті і пишуть про їжу блогерів, складений http://kitchenreader.livejournal.com/profile , Налічує на сьогоднішній день 381 електронну адресу. Здається, не так вже й багато, але це число включає тільки тих, хто прицільно пише про їжу, напої і рецептах. І не тільки пише, але ще і чудово готує. До слова сказати, більшість людей, які пишуть про їжу, - грамотні, ерудовані і дуже талановиті кулінари. Правда, є ресурси, розраховані і на абсолютно безруких холостяків, а то і зовсім на інопланетян. Але про них ми писати не будемо, розповімо про кращих.
Почнемо з колекції приправ і спецій. Найбільш цікаві добірки лежать на http://shakherezada.livejournal.com/profile ; http://irica-summer.livejournal.com/ ; http://lentyajka-01.livejournal.com/profile ; http://community.livejournal.com/kladovka ku / . Там розповідають не тільки про шафраном і бадьяном, але і про те, які приправи і як робити самому в домашніх умовах. А в журналі http://community.livejournal.com/ru_spices/ ще й рада запитують: «Придбав смолу Mastixa з острова Xios. А ось як нею користуватися, не знаю ».
Маса кулінарних ком'юніті присвячені вузькоспецифічних темам, відточування яких доходить до скрупульозного педантизму. Любителі чаю пасуться в http://community.livejournal.com/russkiy_chay/ ; http://community.livejournal.com/tea_recipe/ : «На ринку в Кашане подають чай на рожевій воді, питайте діда, котрий продає квитки» - і в авторитетному http://community.livejournal.com/ru_tea/ , Що нараховує більше тисячі читачів. А підсіли на напої мате http://community.livejournal.com/ru_mate/ обговорюють якість трави, параметри бомбилью, а також гарбузиків, з яких споруджують судини для заварки - калебасу.
Фанатів піци на http://community.livejournal.com/ru_pizzamaniacs/ набралося всього 16 чоловік, так що піцу, як не дивно, можна вважати екзотикою: у рідкісної сторінки http://community.livejournal.com/food_crap/ , Де описують відчуття при поїданні диких рослин, - і то більше читачів.
Мал http://community.livejournal.com/ru_rice/ класифікований по сортам з описом зовнішнього вигляду і з поясненнями, для яких страв який рис використовувати.
Золоте дно кулінарних блогів
Найцінніше в кулінарних блогах - рецепти. Там є все і на всі випадки життя, але якщо раптом немає, то неодмінно з'явиться. Може, ви самі і напишете. Або я.
З рецептами картина та сама, що і з продуктами: є спеціальні на любителя, а є глобально загальнолюдські. Наприклад, рецепти кошерного http://community.livejournal.com/shabbes_koidesh/ і симетричного з приготування їжі в православні пости http://community.livejournal.com/velikiy_post/ не надто популярні.
Інтерес до національних кухонь варіюється: популярність японської кухні http://community.livejournal.com/sushi_ru/ і http://community.livejournal.com/taste_of_japan/ набагато вище, ніж австралійської http://australia-cook.livejournal.com/. Радує журнал малайзійської і індонезійської кухні http://upita.livejournal.com/profile , Там навіть прісоветуют, як правильно вибрати дуріан, щоб домашні не залишили вас з ним ночувати на вулиці. Дуже гарний http://community.livejournal.com/chinese_cuisine/ : «Додав суміш кумина і сичуаньского перцю, перемішав і, всипати в вок качині мови і трохи цукру, недовго обсмажити, постійно помішуючи». Але слабкими нервами туди краще не заглядати, там і собак готують.
Головна скарбниця рецептів - це титанічні спільноти: http://community.livejournal.com/kitchen_nax/profile, http://community.livejournal.com/easycooks/profile і http://community.livejournal.com/stalic_kitchen/profile. Всі три оснащені зручно організованими каталогами. Причому створений набагато пізніше інших stalic_kitchen давно став впевненим лідером за кількістю та якістю опублікованих рецептів, це найкраще з кулінарних співтовариств, які я знаю.
Сумарно в цих спільнотах описано понад 10 тисяч оригінальних рецептів, як правило, з відмінними фотографіями, але більша їх частина належить цим трьом гігантам.
Слово кулінарним знавцям
У чільній трійці числиться кілька тисяч учасників, але активних авторів налічується лише кілька сотень, кістяк ж взагалі складають менше півсотні кулінарних авторитетів. Це фантастично ерудовані практики, які вміють зрозуміло пояснювати свої дії і наочно ілюструвати всі етапи приготування страви.
Про що ви їх запитайте, то вони і розкажуть, причому із задоволенням і без всякого чванства. Адже для справжнього майстра приготування їжі не просто сума навичок і метушня з чужими рецептами. Для них робота на кухні - це творчість на кшталт джазу з імпровізацією без нот, коли ти ведеш свою кулінарну мелодію, радіючи уявним, а часом і реально звучить оплесків друзів, тих, хто вгадав, що саме з мейнстріму ти на цей раз взяв за основу.
Ось як по-своєму готують вони прості, здавалося б, страви.
Майстер http://abugaisky.livejournal.com/profile ліпить невигадливі пельмені в http://community.livejournal.com/stalic_kitchen/249396.html : «Свинину порізав тонкими смужками і порубав ножем у відносно великий фарш. Креветки розморозив і досить крупно порубав - приблизно на 3 частини кожна, тобто крупніше свинини. Імбир нарізав дуже дрібно, можна було і потерти ».
Апгрейд ідеї голубців від майстра http://diabelek.livejournal.com/profile : http://community.livejournal.com/kitchen_nax/3509726.html . Він загортає в листя не фарш, а смажене м'ясо: «М'ясо обсмажити на сильно розігрітому ги (топлене масло), по дві хвилини з кожного боку. Великі голубці перев'язував зеленою цибулею, попередньо обшпаривши його окропом, щоб був більш еластичним і не рвався. На ті, які добре тримали форму, петлі не закладав, помилував ».
піца майстра http://dvonk.livejournal.com/profile , Приготована в помпейской печі, складеної ним самим. Тісто, зрозуміло, теж робить сам: http://community.livejournal.com/kitchen_nax/3514647.html .
Тунець з фенхелем майстра http://eryv.livejournal.com/ на http://community.livejournal.com/stalic_kitchen/308454.html : «Я для цього лопаткою за край піднімав - через 1,5 хвилини риба була готова. При такому способі м'ясо збереже соковитість ».
Майстер http://freshman-svd.livejournal.com/profile запікає баранячу ногу на http://community.livejournal.com/easycooks/1178825.html : «Хитрощі (маринування, посипання вегетой, гречкою, Шпигування цибулею, часником, бананами) для вищеописаного способу категорично протипоказані».
Фарширована курка майстра http://pistacchio.livejournal.com/profile на http://community.livejournal.com/easycooks/1090496.html : «Просовуємо руку все далі і далі, до ніг, звільняючи шкіру і на них до гомілки. В результаті вийде величезний кишеню, в який можна запхати велику миску начинки, наприклад, сир типу Рікота і пармезану, бекон, пасеровану цибулю ... »
манти майстра http://stalic.livejournal.com/profile на http://community.livejournal.com/stalic_kitchen/319971.html : «А айва? Додайте її в традиційний фарш з лука і м'яса, тільки і курдючного сала не забудьте покласти як слід, щоб компенсувати кислинку айви, - ви отримаєте карколомний аромат і смак, який тільки стимулює апетит ».
Майстер http://tuan.livejournal.com/profile пише про камбалу калкан на http://community.livejournal.com/easycooks/1171482.html : «Подав з лимоном. Це, мабуть, була помилка - у калкана настільки ніжний смак і текстура, що лимонний сік різкуватий ».
Майстер http://zloizloi.livejournal.com/ і його добра печінку на http://community.livejournal.com/easycooks/1074903.html: «Сковороду деглазіровать сухим червоним вином (30-50 мл на порцію), додати по чайній ложці (на порцію, без верху) меду .. . »
Майстер http://giedrius-ru.livejournal.com/ готує перці з начинкою по-техаський http://giedrius-ru.livejournal.com/6786.html : «Їжа не справжня, якщо, коли ти кусаєш її, вона не кусає тебе, кажуть в Техасі».
А є чудові кулінари, які не вступають ні в які спільноти, наприклад, майстер http://schiffskoch.livejournal.com/profile . Там що ні запис, то шедевр. Ось його качка в апельсинах на http://schiffskoch.livejournal.com/18276.html?mode=reply : «Захотілося апельсинової качки з червоною сочевицею. Рецептів не знайшлося, довелося придумувати ».
До уваги любителів смаженого!
Окремий зрозумілий інтерес для нас представляють рецепти і описи їжі, приготовленої на вогні і вугіллі.
Баран на вертелі: http://community.livejournal.com/stalic_kitchen/338261.html .
Баран цілком в вугіллі в ямі: http://community.livejournal.com/kitchen_nax/67067.html .
Бараняча нога в фользі під вугіллям: http://community.livejournal.com/easycooks/1002703.html .
Яловичина на грилі в домашніх умовах: http://diabelek.livejournal.com/ 26249.html .
Яловичина (тонкий край) на вугіллі в барбекю-котлі Weber: http://community.livejournal.com/kitchen_nax/523309.html .
каганець: http://community.livejournal.com/stalic_kitchen/370107.html ; http://community.livejournal.com/stalic_kitchen/368900.html .
Повільне дозрівання м'яса: http://community.livejournal.com/stalic_kitchen/310293.html .
Різотто з грибами на багатті: http://community.livejournal.com/stalic_kitchen/301794.html .
Ростбіф на вугіллі в котлі Weber: http://community.livejournal.com/kitchen_nax/172611.html .
Качка на вугіллі в котлі Weber: http://go.access.ru/letters/xmas_duck.html .
Шашлик від Андрія Бугайського: http://abugaisky.livejournal.com/9210.html .
Шашлик від Сталика: http://community.livejournal.com/stalic_kitchen/341524.html .
Всі ці рецепти і рекомендації цінні тим, що вони не передруковані з відривних календариків або сумнівних кулінарних колонок жовтуватих газет, а придумані і випробувані справжніми віртуозами. Як правило, там не задаються жорсткі параметри пропорцій: це скоріше ідеї для осмислення і розвитку вашої кулінарної думки. Залишається тільки пошкодувати, що формат статті не дозволяє цитувати ще і ще. Ну да, напевно, ви тепер їх і самі почитаєте.
Ці люди живуть не тільки в Росії, але і в Австралії, Білорусі, Литві, Малайзії, Польщі, на Україні, а пишуть в російські журнали. Гріє це мене якось. Я знайомий з багатьма з цих чудових людей, з деякими давно дружу. Питав у них: «А навіщо, власне, витрачаєте на цей час?» Ну, ладно, приготували б і з'їли. Ну, родичів пригостили б, друзів. Адже немає - фотографують, пишуть, відповідають на питання.
І відповідь у всіх був один і той же. Точніше - дві відповіді. Перший - шалено шкода людей, які купують погані продукти і готують з них собі і близьким несмачні обіди і вечері. А можна купувати не дуже дорогі натуральні продукти і готувати чудово смачну їжу, а з набуттям досвіду - і просто делікатеси. І друге - будь-який новий рецепт, нова ідея - це виклик, і хороший кулінар одно тягнеться і від результату, і від самого процесу приготування. І йому, звичайно, хочеться співпереживання і оцінки тих, хто розуміє. Все вірно. Я і сам тому ж пишу.


Команда кулінарних блогерів - постійний учасник Кубків барбекю для журналістів.
Вони стали переможцями змагань восени 2008 року.

18276.html?
Питав у них: «А навіщо, власне, витрачаєте на цей час?
Яндекс цитирования
Adobe Photoshop | 2D графика, 2D анимация Adobe Illustrator | графика, вектор, анимация Adobe Flash | графика, вектор, анимация Adobe Acrobat | графика, текст Adobe After Effects | графика, анимация, спецэффекты Adobe Premiere Pro | графика, анимация, спецэффекты, монтаж Sound Forge | редактирование звука и музыки ZBrush | программа для трёхмерного моделирования Autodesk Mudbox — графическая программа, для создания 3D объектов, 2D скетчей, карт неровностей, карт нормалей, карт замещения. UVLayout - приложение для создания и редактирования UV координат треxмерных объектов Autodesk 3DMax | 3D графика, 3D моделирование, 3D анимация Autodesk Maya | 3D графика, 3D моделирование, 3D анимация Cinema 4D | 3D графика, 3D моделирование, 3D анимация Blender | 3D графика, 3D моделирование, 3D анимация